Profvoetbal krijgt voorlopig geen blauwe kaart

2 March 2024, 15:38 uur
Sport
mainImage

Er komt voorlopig geen zogenoemde blauwe kaart in het profvoetbal. De International Football Association Board (IFAB) heeft het plan ingetrokken, wellicht onder druk van Gianni Infantino. De voorzitter van de wereldvoetbalbond had voorafgaand aan een vergadering met de IFAB in Glasgow al gezegd de invoering van een blauwe kaart waaraan een tijdstraf van tien minuten is gekoppeld, niet te steunen.

De IFAB is een organisatie die zich bezighoudt met de regelgeving in het voetbal. Na de vergadering van zaterdag meldde het bestuur aanpassingen klaar te hebben liggen om het gedrag van spelers te verbeteren, maar van een blauwe kaart op profniveau was geen sprake meer. "De richtlijnen voor tijdelijke uitsluitingen in jeugd- en amateurvoetbal worden verbeterd", meldde de IFAB. "Voordat er aanpassingen op een hoger niveau gebruikt kunnen worden, moet de impact ervan op een lager niveau geanalyseerd worden."

"Er komt op het hoogste niveau geen blauwe kaart, het is voor ons geen thema", had Infantino vooraf tegen verslaggevers gezegd. Begin februari bracht de Britse krant The Telegraph naar buiten dat de IFAB zou gaan testen met een blauwe kaart. Die zou gegeven worden wanneer een duidelijke doelkans wordt verhinderd door een kleine overtreding of wanneer een official verbaal wordt aangevallen. Volgens de krant zouden twee blauwe kaarten leiden tot een rode kaart, net zoals de combinatie van een blauwe en een gele kaart.

De FIFA heeft in de IFAB vier van de acht stemmen en kan dus elke voorgestelde regelwijziging afwijzen. De andere stemgerechtigde leden zijn vertegenwoordigers van de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.


Door: ANP